LG KM900 Arena

Még nagyon-nagyon régen ígértem tesztet. Most bepótolom a hiányosságot.

Tehát két napja beruháztam egy minden-egybe telefonra, amire igazából mindig is fájt a fogam. Az ár/érték/tudás verseny győztese az LG-nek az Arena néven emlegetett telefonja lett.

LGArena_4

Az első és legfontosabb kérdés: Egy újabb iPhone klón? A válasz szerintem nem. Igazából kicsit alaptalannak érzem, hogy a teljes érintőképernyős telefonok mind-mind “iPhone-klónok” legyenek. Nem gondolom, hogy az Apple privilégiuma lenne ez a fajta megoldás. Nem kétlem, hogy az Apple úttörő volt ebben a munkában, de valamikor valaki kitalálta és megalkotta a “kinyitható”, illetve a “szétcsúsztatható” designt a mobilokra, azóta számtalan ilyen kialakítású telefon született, mégsem arra az egyre hivatkozunk mindig. Na ennyit a szifonról.

Hardver
A specifikációban azt hiszem minden benne van, ami szem-szájnak ingere:
– 5 megapixeles, autófókuszos, vakus fényképező; 720×480@30 fps-es videofelvételi lehetőséggel
– 8 GB alap memória, microSDHC kompatibilitás (max. 32 GB)
– 800×480-as multitouch-os érintőkijelző
– WLAN, GPS, FM-transzmitter, giroszkóp
A készülék egyébként szerintem mutatós, fémborítású ház. Elől: hangszóró, másodlagos kamera, mikrofon, alul három érintőgomb (“zöld gomb”, menü, “piros gomb”). Hátul elsődleges kamera, vaku, másodlagos mikrofon:)

Szoftver
Ez az Achilles-ína az Arénának: zárt operációs rendszer, tehát marad a jó öreg Java (+Flash). Nekem igazából nem nagyon hiányzik a rengeteg alkalmazás, amire szükségem van megtalálom ezen a platformon is (pl: geocaching-es progi).
Zenelejátszás tekintetében közepes, nincs semmilyen kifogásom ellen, egyszerűen valahogy nem tetszik a lejátszó felülete. Okos megoldás, hogy álló helyzetben a szám indításakor a név alatt jelenik meg egy kis vizualizáció, meg a kezelőszervek, magyarán kényelmesen tovább lehet görgetni, ha eltűnik mindez a képernyőről, akkor alul egy diszkrét sávban informál az aktuális száminformációkról. Fekvő állapotban egy hagyományosabb lejátszó ablak, oldalt a listával.
Videólejátszás. Megmondom őszintén, ezt a részt nem volt időm tesztelni, de állítólag ez az egyik erőssége a telónak, max. 720×576-os felbontású videók 10 Mbit/s-ig.
Internet. A böngészőt kicsit méltatlannak tartom a telefonhoz képest, ugyanis van néhány idegesítő hibája. Egyrést néha egyszerűen nem hajlandó kezelni az elfordítást. Máshol nagyon szépen működik a giroszkóp, itt néha felmondja a szolgálatot. Ezen kívül az az érzésem, hogy mintha kicsi lenne a puffer. Görgetésnél sokszor megakad egy pillanatra, látszik, hogy még nincs betöltve az oldal többi része, majd egyszerűen beugrik. Ezen kívűl címbeírásnál nyomni kell egy ok-ot a szövegbevitelre, és ha csak annyit írok, hogy google, akkor hoz egy listát az ilyen nevű oldalakról, amiket már látogattam, mint minden böngészőben, azonban akkor is le kell okézni még egyszer, miután kiválasztottam, hogy pontosan melyik oldalra szeretnék menni. Szóval nem egy Safari, de remélhetőleg a szeptember közepi major firmware upgrade-ben javítják ezeket a hibákat.
Dokumentumok: .doc, .xls, .ppt, .pdf fájlok kezelése.
Menü: Az Aréna menüje alapvetően két részből áll. Egyrészt van egy hagyományosnak nevezhető menü, ahol egy 4×4 ikont tartalmazó képernyő tárul elénk, amelyen minden sor (kommunikáció, multimédia, kellékek és beállítások) további elemeket tartalmaz, amik húzással érhetőek el. Elforgatáskor 4×8-asra vált és minden ikon látszik. Ezen kívül van az S-Class fantázianevű lényegében egy kocka négy oldalára rápakolt menü, ami olyan gyorsindító funkciót tölt be. Van egy kedvenc névjegyek, egy kedvenc zenék és képek oldala, van egy amire widgeteket pakolhatunk, és van egy, amin 9 gyorsindító ikont helyezhetünk el. A kockán alul van egy sáv, ahol a tárcsázás, telefonkönyv, üzenetek, “hagyományos menü” gombok folyamatosan ott vannak, használatra készen. Ha felülre bökünk, akkor egy újabb gyorsmenü, a Nokia 5800 “XM gombjához” hasonló lista jön elő, BT, Wifi, Ébresztő, Zene, Események, Profilok tartalomal.
A teló szerintem egész jól testre szabható, vannak letölthető témák, nem próbáltam ki őket. Sok apró figyelmességgel kedveskedik, látszik hogy sokat dolgoztak a felületen, és hogy tényleg érintőképernyőre van kitalálva.  Alapvetőn minden funkció gyorsan elérhető, ritkán tapasztalható lassulás vagy akadás, annak ellenére, hogy engedélyezett a párhuzamos feladatfuttatás.

Sok mindenre ki lehetne térni még, de alapvetően nagyon meg vagyok elégedve vele, hardveres nagyon ott van, a németek meg dolgoznak egy projekten, hogy rávarázsolják az Androidot, ha sikerül nekik, vagy az LG tényleg komoly javításokat ad ki ebben a hónapban, akkor teljes lesz az öröm.

Reklámok

~ Szerző: geree - 2009 szeptember 7, hétfő.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: